KINAHMIN KIIPIJÄT

Lippukunnan perustaminen:

Partiotoiminnasta tuli vihjeitä Nilsiään 1940-luvulla. Paikkakunnalle muuttaneet opettajat innostivat koululaisia partiotoiminnan pariin. Vuonna 1951 päätettiin perustaa oma tyttölippukunta. Perustamisasiakirjan ovat allekirjoittaneet 21. 2. 1951 Airi Karttunen lippukunnanjohtajana, Liisa Jormalainen sihteerinä ja Aila Jormalainen tonttujohtajana. Raija Karttunen mainitaan lippukunnanjohtajana 1951-52.

Perustetun yhdistyksen tarkoituksena oli sääntökirjan mukaan: "työskennellä tyttöjen hengelliseksi hyväksi, sekä kasvattaa heistä kunnon kansalaisia. Tarkoituksen toteuttamiseksi partiolippukunta Kinahmin Kiipijät järjestää kokouksia, leirejä ja kursseja. Partiotoiminnassa noudattaa lippukunta kansainvälistä Baden-Powellin partiojärjestelmää".

PISAN POJAT
Jo ennen tyttölippukunnan syntymistä oli Nilsiään perustettu poikalippukunta Pisan Pojat, joiden toiminta 1950 luvulla on välillä ollut aktiivista mm. opettaja Veli Töyrylän toimesta. Pisan Poikien toiminnasta on jäänyt jäljelle hyvin vähän dokumentteja. Poikien partiotoiminta hiipui 1960-luvulle tultaessa.

SEKALIPPUKUNNAKSI
1960-lopulla alkoi valtakunnallisesti keskustelu yhteislippukuntien mahdollisuudesta, niinpä Nilsiäänkin alettiin puuhaamaan yhteistä partiotoimintaa niin tytöille kuin pojille. Varsinaista lippukuntien yhdistymistä ei tapahtunut, sillä poikalippukunnan toiminta oli hiipunut ja loppunut kokonaan 1970-luvun alkuun tultaessa. Kinahmin Kiipijät päättivät ottaa toimintaan mukaan myös poikia ja näin syntyi sekalippukunta, jossa tytöt ja pojat saattoivat toimia yhdessä.

PARTIOKOLOT JA KOKOONTUMISTILAT 1950-2002
Kinahmin Kiipijöiden kokoontumistilat ovat vuosien
varrella ehtineet muuttaa osoitetta monestikin:
1950 luku Kunnanlääkärin asunnosta huone
1960 luku Oppikoulun rakennuksessa (purettu)
kellari tiloissa (Manala), tiloissa myös muuta toimintaa
1970 luku Seurakuntatalon valmistuttua kerhohuoneessa
kokoontumispaikka, yhteinen tila päiväkerhon kanssa, oma kaappi
1970 loppu & 1980 alku Mantun yläkerrassa 'Kolo' (2 huonetta)
1980 luku Säästöpankin kellarissa 'Kolo'
1980 loppu & edelleen 'Kolo' Koivikon toimintakeskuksen alakerrassa

Täältä löydät pidemmän historiikin toiminnastamme: Laajempi historia
(pidetty lpk:n 70-vuotisjuhlassa).